2012. október 4., csütörtök

Amit gondolkodás nélkül újravennék... - Smink

Igen, újravenném, nem ajánlanám, mert ez egy szűkebb kör. Ide csak azok kerülhetnek be, amik ár-érték arányban nagyon jól teljesítenek, és tényleg napi szinten használom őket.

Szem:
Essence Zselés Szemhéjtus: A krémmánián még a Bobbi Brown szemhéjtussal is összehasonlították, ami szerintem igen meggyőző érv. Ára: 900 Ft.
Sleek Paletták: Azt hiszem, nem kell bemutatni őket senkinek. Brutálisan pigmentáltak, az én nagyon zsíros bőrömön is jól működnek alap nélkül is. A Storm pedig tökéletes hétköznapi, szemhangsúlyos sminkek készítésére. Ára: Kb. 2500 Ft.
Avon Supershock Szempillaspirál: Szoktam próbálni mást is, de eddig ez a spirál vált be a legjobban, nem irritál, még az én hangsúlyos pilláimat is még jobban kimeli. Nem pereg. Ára: akciósan kb 1100 Ft.
Alverde szem körüli korrektor por: Sajnos már nem forgalmazzák. Az én zsíros bőrömre tökéletes választás. Önmagában is szépen fed, így megspórolom azt, hogy krémekkel-folyékony korrektorokkal rontsam a szemem alatti bőr állapotát.

Ajak:
Rimmel Lasting Finish és LF Kate Moss: Pár hete vettem 1-1-et, és eddig a legkedvesebb rúzsaim. Szépen fednek, tartósak, többféle árnyalatban kaphatóak (a Kate Moss kollekció egy külön csoda, az egészet megvenném). Áruk: akciósan kb 1000-1100 Ft.
Yves Rocher Karitévajas ajakápoló: Már nem tudom hányadikat használom már, egyszerűen egy csoda! Eddig semelyik ajakápoló nem tudott ennyire hidratálni... A véres-cserepes ajkaimat is egy este alatt rendbe rakja. Cserébe az ára teljesen baráti, 690 Ft teljes áron.

Arc:
Essence Pure Mineral Powder Make-Up: Sajnos ezt sem árulják már. Mivel nem vagyok pattanásos, és a bőröm állapota is jó, nem használok napi szinten alapozót. De nyáron elég zsíros a bőröm, így kell valami, és ez a por-alapozó (???) tökéletes. Szép egyenletes a fedése, kevés is elég, de tény, hogy nagyobb bőrhibákra ez nem elég. Az árát nem tudom, én anno 300 Ft-ért vettem.
+1 tipp nyárra: Lavozon sensitiv napkrém sensitiv SPF 25: Nyáron használtam magában, vagy az alapozó alá fényvédőként. Szerintem 50x jobb ötlet, mint a faktoros alapozók, mivel azok 1-2 rétegben kevés fényvédőt tartalmaznak, viszont több rétegben már elég maszkhatásúak és ki tudja mennyire fognak illeni az aktuális bőrszínhez. Viszont ezzel a krémmel megvan a lehetőség arra, hogy az alapozó hozzáadásával szabályozhassuk az árnyalatot. Ára: kb 1000 Ft volt.



2012. június 5., kedd

Utálom a szoláriumot!

Elöljáróban: a cikk erőteljesen elfogult, viszont ez nem jelenti azt, hogy a felsorolt tények nem igazak.

Kezdjük ott, hogy nekem nincs is szükségem szoláriumra: a bőröm barna, tehát szolárium és szolárium között nem tudok különbséget tenni mert soha nem voltam egyben sem (bár javasolták, mert emellett sápadt a bőröm).

Miért is az ellenszenv, ha engem nem érint?

Orvosi indokok: rákkeltő és a bőr öregedését is serkenti. Nemcsak a melanoma kockázatát növeli többszörösére, de egyéb bőrgyógyászati daganatokét is (spinocelluláris carcinoma, basalioma). Másrészt: nem normális fénytartományt használ: UV-A sugárzást bocsátanak ki a csövek, de attól hogy nem a mélyre hatoló UV-B éri az ember bőrét, ilyen dózisban is rákkeltő a felső hámrétegekben. Emellett óhatatlanul keletkezik UV-B is. Fontos tény még, hogy bőrpírt és szárazságot is előidézhet, valamint rossz szemvédelem esetén kötőhártya-gyulladást is. Gyógyszeres kezelések során a fényérzékenység nőhet, ezáltal a bőr károsodása is valószínűbb ilyenkor. És nem sok embert tudok, aki emiatt kihagyná a szoliját... Bizonyított az is, hogy a szolárium használatával nem előzhető meg az első napégés, ami rossz hír a világosabb bőrűeknek.

És akkor jöjjenek a szubjektív gondolatok:
1. Ronda lesz a bőr. - Természetellenes lesz a végeredmény. Ismerjük ugye a pirított liba szakkifejezést.
2. Látványos öregedés. - Mind a bőr felszíne, mind az egyén elég hamar jóval idősebbnek tűnik a koránál.
3. Elég hamar kényszerré válik. - "Lebarnultam, nem akarok visszafehéredni, mert ... fog történni. Vagy még barnább akarok tűnni, mert... Vagy nincs jobb dolgom, elugrok a szoliba." A szolárium nem cukorka. Ha már hasonlítani kell, gyógyszernek nem minősülő készítmény.
4. Égések, bizonyos felületek érintetlenül maradása: - Veszélyes és kellemetlen.

Összefoglalva: Bármennyire van minden sarkon, a szolárium veszélyes üzem. Főleg abban a világban, amikor mindenki a krémek összetevőiben keresi a rákkeltőket... És borzalmas cikkeket olvasni arról, hogy fiatal nők halnak meg melanomában, úgy ,hogy éveken keresztül olvastak a szolárium veszélyeiről, tudták, hogy veszélyeztetett bőrtípusúak. Mégis, a "pillanatnyi" hiúságuk miatt nem voltak képesek lemondani róla.

2012. április 4., szerda

Egy szappan, ami mindenre jó

Nem hittem soha a csodaszerekben... Szerettem ragaszkodni a bevált gyógyszerekhez, vitaminokhoz. Viszont november óta van egy elég makacs betegségem. A dekoltázsomon a szőrtüszőim begyulladtak, és nem akartak elmúlni. Használtam 2 féle antibiotikumot, kamillás oldatot, solutio antiseborrhoica-t, jódos szappant... Ez ment 3 hónapig. Gondolom nem kell nagyon kifejteni, mennyire idegesítő napi 2x a koliban kimenni és egy színes szappannal lemosni magam, és aztán valami mással bekenni a területet, megvárni míg beszárad. Nem beszélve arról, hogy ha mentem valahova, vinni kellett mindent. Idegileg is kikészültem, főleg a bőrgyógyász reakciója miatt ("lehet alkati kérdés" most komolyan, 23 évig nem volt ott SOHA semmi, épp most lesz?") és amiatt hogy valami betegség lehet mögötte, aminek a kivizsgálása igencsak lassan halad. A legutolsó csepp a pohárban a legutolsó javaslat volt: Lubex emulzió, amit mikor elkezdett számlázni a patikus, majdnem hátraestem... 2300 Ft... Szerintem eddig már legalább 5000 Ft-ot ott hagytam a semmiért, úgy voltam vele, hogy ezt már nem vállalom be.

Egy ismerősöm már korábban említett egy szappant. Neki is volt hasonló problémája, és elmondása szerint egy körömvirágos szappanra elmúlt a  "kiütés". Teljes elkeseredésemben gondoltam miért ne próbálnám ki, végső soron csak 1000 Ft a szappan, még mindig olcsóbb, mint a többi. Szerencsém is volt, mert a boltban éppen szépséghiba miatt 500 Ft-ért jutottam hozzá.
Már kb 2 használat után szabályosan leszáradtak a gyulladt pöttyök. A környezetemben mindenki szerint ezzel a legszebb eddig a bőröm. Elvileg elég napi 1x szappannal megmosni a területet, sajnos nekem még mindig 2x kell. De nem kell utána mást használni, és nem néznek rád hülyén a koliban (a szappan kicsit átlagosabb, mint a jódos lemosó), és nem is fog össze semmit... Azt hiszem, ha ezután csak ezt kell használni, akkor sem fogok kétségbe esni, az ára pedig elfogadható. Sőt, ennyiért egy csodaszer.

Magáról a szappanról: a Mammutban vettem, az Olivia nevű boltban. ( http://oliviaszappan.hu/index.php?page=koeroemvirag ) Kellemes friss illatú, ami használat után is érződik, de engem ez nem igazán zavar, szerintem parfüm meg tuti gond nélkül elnyomja... A linkelt képhez képet a valóságban narancssárga, kifejezetten jól habzó szappan. Elég hamar fogy, de nem meglepő, most már tusfürdő helyett használom, mert úgy érzem, minden területre jó.

FONTOS! Ez nem reklám, szimplán csak ha valakinek hasonló baja van, talán ez segít...

2012. február 1., szerda

Válogatott marhaságok a kozmetikumok világából

Gondolom volt már olyan, hogy valami hihetetlen baromságot láttatok a tévében, vagy újságban. Sajnos még akkor is, ha készakarva kerülöm a reklámokat, becsúszik néhány olyan információ, amitől dőlök le a székről…



2012. január 24., kedd

Természetes testápoló otthon

Régebben olvastam egy blogon az olcsó szépségápolási szerekről és a kakaóvajról. Nekem nincs sok problémám a bőrömmel, se allergiám, de két szobatársnőmnek is volt anno egyszerre. Mellettük elgondolkodtam, hogy mennyi allergénnel vagyunk körülvéve, és milyen veszélyes mindenféle dolgokat egymással kevergetni. Szóval adott volt a kakaóvaj, mint ötlet. Naturkozmetikum, de a gyógyszertári verzió granulátum vagy por, azt meg magában elég nehéz értelmesen használni, és az illata is kicsit furcsa, nem mindenki szereti.

Ezért vettem egy formát (jégkockaforma tökéletes erre), beleszórtam a kakaóvajat. Tettem hozzá őrölt fahéjat és gyömbért. Feltettem a radiátorra melegedni. Mikor felolvadt, levettem, és lassan hűtöttem teljes dermedésig. Az eredmény: kézmelegre olvadó testápoló, ami ajándékba is tökéletes, nem utolsó sorban praktikus: szilárd formában szállítható, könnyen adagolható, teljesen természetes, kellemes illatú. Én karácsonyra szántam, de természetesen más fűszerekkel az illata is változtatható. Remélem hasznos volt az ötlet!

Magánvélemény a bőr védelmében

Kicsit másként tekintek a bőrre, mivel elég sokat kellett az emberről magáról, vagy a bőrbetegségekről tanulnom. Épp ezért állok értetlenül az előtt, hogy szép bőrű lányok miért kennek annyi mindent feleslegesen magukra. 1. sminkalap 2. alapozó  3. pirosító 4. púder az "alap" (korrektor, bronzosító, highlighter és egyéb dolgok, sokáig folytathatnám). 1. a hidratál hogy ne szárítson az alapozó 2. egyenletes alapot ad 3. visszaadja az eredeti piros színt 4. fixál-mattít. Azt hiszem ebből látszik mi a problémám: felkenni 4 réteget a "természetes" hatásért. Hibátlan bőr esetén.
Azért 2-3 rétegnyi anyag már eléggé lezárja a bőrt. Akármennyire természetes, nem tud beszívódni minden (gondoljunk csak bele, mennyi mindent letörölünk magunkról este). A dolgok maradékai vékony filmréteget képeznek, ami megbolygatja a normális folyamatokat: a zsír-faggyú nem tud távozni, nehezebben szívódik fel bármilyen hidratáló anyag.

Félreértés ne essék, nem a festés ellen vagyok. Megfelelő helyre, megfelelő körülmények mellett én is szívesen használok ennyi mindent a szép eredményért. De minden egyes nap, tökéletes bőr mellett, mikor a szép bőr tökéletes sminkalap... Szerintem felesleges

Minden lánynak van szinte bőrhibája, jön az ellenvetés. Picit merüljünk el magunkban: mennyi időt szánunk naponta a pattanásaink elfedésére? 10-20 percet? És mennyit a tényleges ellátásra? 2-5-öt? Ez azért elgondolkoztató. Talán ezen kellene változtatni inkább, és nem többet rétegezni...

Essence nagybevásárlás

Már hetek óta vártam rá... Az Essence tél végi leárazására. És itt van, és mennyi mindent vettem...
299 Ft-ért darabja (kivétel a tusecset)
Az Essenceről elég sok helyen lehet olvasni -általában jót-, de sajnos mint bármilyen más márkánál is, vannak erősebb és gyengébb termékek is. Én pedig nem szívesen adok úgy ki pénzt, hogy utána a kukában végezze (a pénz és a sminkcucc is). Szóval leárazásokkor bevásárolom az eddig tisztes távolságból szemlélt dolgokat, tesztelek és utána szívesebben veszem meg a teljes áras színt/terméket is. Hogy ne beszéljek félre, máris pár infó magáról a leárazásról: ettől a héttől vannak kitéve, de már mostanra szétkapkodták (komolyan, a Mester utcai Rossmannban két óra leforgása alatt 20%-a elfogyott a kirakott készletnek). Tehát tessék sietni, a slágertermékek már így is elfogytak (spirál, tus).
A fenti termékekről pár gondolat: a zselés tusok minden pénzt megérnek, a szájfény-szett is nagyon szép, a szempillaspirál-szemhéjpúder-fedőlakk kombó nap mint nap jó szolgálatot fog tenni. A körömfestő toll viszont... Azoknak ajánlom akik szeretnek az idegtől felrobbanni. Jó ötlet, de a megvalósítás: borzalom. Totál életképtelen. Gondolom ezért van leárazva az összes...

Lush Coalface teszt

Kicsit félek az ilyen agyonhypeolt arcápolóktól, mert eddig nekem szinte mindegyik nagy csalódás volt. Főleg, hogy az ember egy-egy új termék tesztelésekor nem kevés pénzt ad ki olyasmire, amit potenciálisan nem használ többet, ha nem jó… (ugye ismerjük a majd egyszer jó lesz valamikor valamire felkiáltással polcon hagyott, és soha többet nem használt flakonok történetét…?) Szóval nehezen vettem rá magam, igyekeztem is kis mennyiséget venni.
A termék első ránézésre is nagyon szimpatikus. Nagyon praktikusnak tartom a szappan kiszerelést, de itt aztán még inkább kijön annak minden előnye (elég egy papírdarabba csomagolni szárazon, és meglepően könnyen akármilyen méretűre vágható) Egyedül a csillámot nem igazán értem a tetején. A szénnek nincs ilyen színe, és vágva sem látszik… Állagra érdekes: mintha elolvadna már víz nélkül is az ember kezében, bevizezve viszont éppen nem akar olvadni.
A lényeg: nagyon kellemes, mert van egy kis radírozó hatása, és úgy néz ki tőle az ember, mintha éppen a kéményből pattant volna ki. A hatása hasonló először, mint bármelyik másik zsíros arcra használható szernek: matt, bár az orrom még így is kicsit fényes maradt, de rájöttem már hogy az én bőröm sosem lesz normális típusú semmivel. Az igazi előnye később mutatkozik: ezt a hatást órákon keresztül tartja. Na ez már döfi! A másik nagy előnye, hogy nem indul meg a reflexes zsírtermelés, mint más szereknél.
Végeredményben jó vételnek tartom, bár nem tudom milyen hamar fog elfogyni.

update: nagyon gyorsan fogy...