2012. június 5., kedd

Utálom a szoláriumot!

Elöljáróban: a cikk erőteljesen elfogult, viszont ez nem jelenti azt, hogy a felsorolt tények nem igazak.

Kezdjük ott, hogy nekem nincs is szükségem szoláriumra: a bőröm barna, tehát szolárium és szolárium között nem tudok különbséget tenni mert soha nem voltam egyben sem (bár javasolták, mert emellett sápadt a bőröm).

Miért is az ellenszenv, ha engem nem érint?

Orvosi indokok: rákkeltő és a bőr öregedését is serkenti. Nemcsak a melanoma kockázatát növeli többszörösére, de egyéb bőrgyógyászati daganatokét is (spinocelluláris carcinoma, basalioma). Másrészt: nem normális fénytartományt használ: UV-A sugárzást bocsátanak ki a csövek, de attól hogy nem a mélyre hatoló UV-B éri az ember bőrét, ilyen dózisban is rákkeltő a felső hámrétegekben. Emellett óhatatlanul keletkezik UV-B is. Fontos tény még, hogy bőrpírt és szárazságot is előidézhet, valamint rossz szemvédelem esetén kötőhártya-gyulladást is. Gyógyszeres kezelések során a fényérzékenység nőhet, ezáltal a bőr károsodása is valószínűbb ilyenkor. És nem sok embert tudok, aki emiatt kihagyná a szoliját... Bizonyított az is, hogy a szolárium használatával nem előzhető meg az első napégés, ami rossz hír a világosabb bőrűeknek.

És akkor jöjjenek a szubjektív gondolatok:
1. Ronda lesz a bőr. - Természetellenes lesz a végeredmény. Ismerjük ugye a pirított liba szakkifejezést.
2. Látványos öregedés. - Mind a bőr felszíne, mind az egyén elég hamar jóval idősebbnek tűnik a koránál.
3. Elég hamar kényszerré válik. - "Lebarnultam, nem akarok visszafehéredni, mert ... fog történni. Vagy még barnább akarok tűnni, mert... Vagy nincs jobb dolgom, elugrok a szoliba." A szolárium nem cukorka. Ha már hasonlítani kell, gyógyszernek nem minősülő készítmény.
4. Égések, bizonyos felületek érintetlenül maradása: - Veszélyes és kellemetlen.

Összefoglalva: Bármennyire van minden sarkon, a szolárium veszélyes üzem. Főleg abban a világban, amikor mindenki a krémek összetevőiben keresi a rákkeltőket... És borzalmas cikkeket olvasni arról, hogy fiatal nők halnak meg melanomában, úgy ,hogy éveken keresztül olvastak a szolárium veszélyeiről, tudták, hogy veszélyeztetett bőrtípusúak. Mégis, a "pillanatnyi" hiúságuk miatt nem voltak képesek lemondani róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése